به طور کلی تعاریف مختلفی از استراتژی وجود دارد که میخواهیم چند نمونه از آن را بازگو کنیم . ازنظر کارکردی، استراتژی عبارت است از به کارگیری منابع مادی و غیر مادی در سازمان برای دستیابی به مزیت های رقابتی پایدار . از نظر فلسفه زیربنایی استراتژی عبارت است از تشخیص بهنگام (زودتر از رقیب) نیاز مشتری و پاسخگویی (بهتر از رقیب) به آن . از نظر فرایند، استراتژی عبارت است از ایجاد شایستگی های متمایز کننده در سازمان برای خلق ارزش (بیشتر از رقیب) در بازار میباشد .
به طور کلی استراتژی راه رسیدن به هدف را مشخص می سازد. در این مرحله شرکت ها اطلاعات رسیدن به اهداف تجارت الکترونیکی را بر اساس تجزیه و تحلیل های رقبا ، محیط و شناخت ضعف و قوتهای خود بدست می آورند. به بیان ساده باید بگوییم استراتژی یعنی روش رسیدن به هدف مورد نظر برای یک مجموعه میباشد.
یکی از شاخه های بازاریابی در تجارت الکترونیک ، بازاریابی در محیط وب است که استراتژی آن بر 2 اساس پایه گذاری شده است.
1_ استراتژی بازاریابی مبتنی بر محصول:
اگر شرکتها بخواهند محصولات مختلف خود را برای گروه های مختلفی از مشتریان ارائه کنند.مدیران باید در زمان تدوین استراتژی بازاریابی، ماهیت محصولاتشان و همچنین ماهیت مشتریان بالقوه خود را در نظر بگیرند.مدیران در بسیاری از شرکتها کسب و کار خود را به عنوان فروش محصولات و خدمات میپندارند.این نوع ذهنیت منطقی میباشد چرا که شرکت ها برای طراحی و تولید محصولات و خدمات خود تلاش ، زمان و پول زیادی خرج کرده اند.اگر شما از مدیران بپرسید که شرکت آنها چه چیزهایی را به فروش میرساند، آنها لیست تمام کالاهایی را که تولید میکنند و یا خدماتی را که ارائه میدهند برای شما تهیه میکنند.
زمانی که مشتریان به خرید اقلام مورد نیاز خود از دسته بندی خاصی از محصولات شرکت میپردازند،سازمان بر مبنای محصول،شکل میگیرد.بسیاری از فروشگاههای اینترنتی معتقدند که مشتریان نیازهای خود را بر اساس طبقات محصول سازماندهی میکنند.
2_استراتژی بازاریابی بر مبنای مشتری:
در این روش نخست به نیازهای مشتری توجه میشود و سپس درصدد تامین این نیازها بر می آیند.اینترنت محیطی را فراهم میسازد که خریداران و فروشندگان بتوانند با یکدیگر تعامل و ارتباط داشته باشند.ساختار ارتباطی در وب بسیار پیچیده تر از رسانه های ارتباطی گذشته ،مانند تبلیغات چاپی و تلویزیونی است .زمانی که شرکت تصمیم میگیرد ، کسب و کار خود را از طریق اینترنت رونق دهد،بایستی وب سایت ی طراحی کند که به اندازه کافی برای رفع نیازهای مختلف مشتریان انعطاف پذیر باشد.شرکت ها به جای اینکه وب سایت خود را به عنوان کلکسیونی از تمام محصولات بدانند.باید سایت خود را طوری طراحی کنند که نیازهای ویژه انواع مختلف مشتریان را پاسخگو باشند.
بهترین اقدام برای شروع تدوین یک استراتژی بازاریابی مشتری محور ،شناسایی گروههایی از مشتریان است که ویژگی های مشترکی دارند،.مزیت رویکرد بازاریابی بر مبنای مشتری پیشگام شدن در سایت های B2B است.فروشندگان B2B نسبت به فروشندگان B2C برای سفارشی کردن محصولات و خدمات از نیازهای مشتریان آگاه هستند . وب سایتهای B2B مهمترین گام در توسعه تجارت الکترونیک و نیز عمده ترین نوع استفاده شرکت ها از اینترنت برای برقرای ارتباط و تعامل با ذی نفعان محسوب میشوند.امروزه سایت های B2C نیز به طور فزاینده ای عناصر بازاریابی بر مبنای مشتری را به وب سایتهای خود اضافه کرده اند.